Správné péče o gril je zcela zásadní pro jeho životnost. Pokud gril po grilování nevyčistíte, nejen, že budete mít složitější práci na druhý den, kdy budete chtít grilovat znovu, ale ještě navíc nebude grilování zdravé. V uhlících nebo na mřížce mohou zůstat zbytky jídla, která se kazí a postupně se spálí. Co je potřeba udělat po každém grilování? Sepsali jsme vám postup na čištění grilu a přidali několik tipů.
Grilování je oblíbená letní činnost řady z nás. Samotné grilování a konzumace pokrmů z něj baví každého, ale zapomínat by se nemělo ani na další už méně oblíbenou činnost. Jedná se o čištění grilu po grilování. Gril je potřeba udržovat po celou sezonu průběžně čistý.
Než se ale podíváme na čištění grilu, řekněme si něco o jeho ideálním umístění. Může se to zdát jako banalita, ale i z hlediska bezpečnosti je to klíčová věc. Gril byste měli postavit na místo, kde nemůže nic chytnout. Nedoporučujeme stavět gril například blízko keřům nebo k větvím stromů, není ani vhodné gril postavit na suchou trávu. Stejně si dávejte pozor, ať není gril přímo u stěny vašeho domu, mohlo by od něho začít hořet. Nejlepší umístění grilu je například pod pergolou nebo na jiném pevném podkladu.
V okolí nesmí být nic, co by mohlo začít od grilu přímo hořet. Máte zahradní párty a chcete postavit gril přímo vedle bazénu? Není to dobrý nápad. V pozdějších fázích večera, kdy už můžete být posilněni alkoholem, by mohla chytit konstrukce bazénu, popřípadě se bazén propálit a tím prasknout. Ani pokud by se gril převrhl do vody, není to dobré, jelikož by se znečistila voda.
1. Než se pustíte do jakéhokoliv čištění grilu, je potřeba chvíli počkat. Je nutné, aby gril dokonale zchladnul. V opačném případě by manipulace s ním byla nebezpečná a hrozily by vám popáleniny.
2. Nejprve se pusťte do vyčistění vnější strany grilu. Pokud máte plynový gril nebo gril s poklopem, nechte ho zavřený a z vnější strany umyjte. K umytí můžete využít teplou vodu nebo vodu se saponátem na grily. U plynových grilů vyčistěte důkladně také knoflíky na ovládání grilu.
3. Pokud grilujete na grilovacích briketách nebo na dřevěném uhlí, je potřeba zbytky z nich dostat z grilu pryč. K tomu používejte ideálně kovovou lopatku. Vychladlé uhlíky vyberte a ujistěte se, že jsou zcela vychladlé. Nevyhazujte horké uhlíky do popelnice, mohlo by z nich začít hořet. Počítejte ale s tím, že se vám ještě nějaké zbytky nečistot z mřížky dostanou do grilu. Ty už pak ale jen snadno vymetete pryč.
4. Pod grilem se nachází speciální nádržka na přebytečný olej. Nádržku byste měli vyprázdnit a vyčistit. Olej nikdy nevylévejte do záchodu nebo jen tak na trávník. Je potřeba olej slít například do PET lahve a následně vyhodit do popelnice na oleje.
5. V další fázi se potřeba vyčistit mřížku grilu. Na mřížce zůstává po grilování připečené maso nebo jiný pokrm, který jste grilovali. Na mřížce se po grilování drží nejrůznější zbytky tuků a olejů. Je potřeba mřížku důkladně od těchto nečistot vyčistit. Je důležité, aby na mřížce nezůstával olej a tuky, protože ty postupně kapou do uhlíků, kde se spalují a do grilovaného masa se tak dostává, který není nijak zdravý. Usazený tuk na mřížce navíc způsobuje rychlé vzplanutí. Může se vám nejen spálit maso, ale navíc i chytnout cokoliv by bylo vedle grilu.
6. U plynových grilů na závěr očistěte i kryty hořáků. Na hořácích se může usazovat zbytek tuku, kdy by mohl vzplanout a být opět nezdravý.
7. Na úplný závěr doporučujeme gril zakrýt krycí plachtou na grily. Díky tomu se do grilu nedostane žádná nečistota z okolí. Gril bude chráněn před okolními zvířaty, ale i poletujícím listím nebo pylem. Díky tomu budete mít gril na další grilování připravený ihned.
Čištění grilu můžete provést mechanicky. To znamená, že využijete nejrůznější škrabky a drátěné kartáče. Týká se to, jak mřížky, tak celého grilu. Vyrábí se speciální drátěné kartáče určené přímo na grily. Díky nim se vám podaří dostat i do menších spár mezi mřížkami.
U chemického čištění si můžete výrazně ušetřit námahu. Je důležité používat na grily chemické prostředky, které jsou na ně určeny. Rozhodně nepoužívejte například na mřížku jiný čistič, jelikož byste se mohli v nejhorším případě i otrávit. Výhoda chemických čističů na grily je jednoduchost jejich použití. Stačí, když mřížku nebo gril nastříkáte daným prostředkem a necháte působit. Pak už snadno nečistoty otřete a dostanete z grilu pryč. Mezi čističi se pak odlišují ty, které jsou určeny pro materiál grilu z ušlechtilé oceli nebo z nerezu.
Po vyčištění mřížky grilu doporučujeme mřížky nechat vypálit. Stačí, když gril zapnete nebo rozpálíte na prázdno. Až se mřížky vypálí, pak na ně teprve dávejte pokrmy.
„Na čištění mřížky vůbec žádné saponáty nejsou potřeba. Takže až skončí grilování, vezměte špachtli a drátěný kartáč, nebojte se přitlačit. Veškeré nečistoty se pak vypálí jako v troubě při pyrolýze,“ radí šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.
Zdroj citace: https://www.idnes.cz/hobby/domov/cisteni-grilu-vycistit-gril-mrizku.A170724_093345_hobby-domov_bma
Mřížky grilu můžete čistit mimo gril. Doporučujeme si je vytáhnout ven, budete k nim mít lepší přístup a čištění bude snadnější. Na jejich vytažení existuje speciální nástroj, takže nebudete muset na umaštěnou mřížku ani sahat rukama.
Pokud nechcete používat hotové přípravky na rošty, můžete si pomoct i sami. Na některých webech a fórech se dočtete o využití kávové sedliny. Sedlinu z kávy smícháte se šťávou z citronu a přidáte do směsi hrubou sůl. Touto směsí můžete vyčistit nejen mřížku, ale i hořáky u plynových grilů.
Na čištění grilů můžete použít kartáč, který se vyrábí z plastu, kovu i dřeva. Hlavice těchto kartáčů má nejrůznější tvary, stačí si tedy vybrat tvar, který vám vyhovuje.
Je důležité udržovat gril čistý. Díky čistotě budete jíst o něco zdravější pokrmy, ale výrazně si prodloužíte i životnost grilu. Není to nic složitého a nebude vám to trvat dlouho, tak proč čištění grilu odkládat? Pusťte se do toho po grilování. Oceníte to na druhý den nebo ve chvíli, kdy budete chtít opět grilovat. Gril bude připraven pro okamžité použití.