Pracovní postupy a zásadyMagazín

Jak vyčistit udírnu a jak často to dělat?

Kutilmarket.cz
15. 12. 2022
Dřevěná udírna - KLASIK

Udírna je asi sen každého muže. A když přijde čas, kdy si udírnu konečně pořídíte, stačí koupit maso a začít udit. Vyuzené maso je totiž jednak výborné, a jednak rozhodně zdravější než to, co koupíte v obchodě. Pokud si však pořídíte udírnu, musíte se o ni starat. To znamená, že ji musíte pravidelně čistit. A to jak a jak často si povíme v následujícím článku.

Čištění udíren však není úplně jednoduché. Zabere čas a je nutné vědět, z jakého materiálu vlastně udírnu máme. Nemůžeme říct, jaké jsou nejpoužívanější, a tak vyjmenujeme ty hlavní.

Plechové udírny jsou asi nejstarší v době používání. Dále máme dřevěné udírny či zděné udírny. Tyto se spíš ručně sestavují a vyžadují více práce, než které si koupíme v obchodě již hotové. Navíc je údržba u ručně sestavených náročnější.

Plechová udírna může být ale také: 

  • pozinkovaná
  • nerezová

Výhody a nevýhody pozinkovaných udíren

  • nižší cena
  • lehká na přesunutí
  • velmi lehce údržbová
  • mínusem může být nižší životnost
  • vyžaduje zkušenost s uzením
  • na zimu je nutné ji dát dovnitř

Výhody a nevýhody nerezových udíren

  • vyšší cena
  • poněkud těžší na přesouvání
  • výborná údržba
  • dlouhá životnost
  • vyžaduje zkušenost s uzením

Pokud chcete udit po celý rok, je vhodné již koupit izolaci nebo rovnou udírnu s izolací. Udit tak můžete i v zimě a nemusíte řešit, kam s udírnou přes zimu.

udírna

Jak vyčistit udírnu před sezónou?

Otázku „jak vyčistit udírnu před sezónou“ byste si měli položit každé jaro. Po zimě může být udírna zanesena, a tak je nutné ji prohlédnout. Pokud jste byli tak šikovní a vyčistili ji po posledním uzení, nebudete mít tolik práce. Pokud jste ji však nevyčistili, budete to muset udělat teď.

Černé stěny udírny jsou častým problémem zanesené udírny. Dále pak také najdeme usazené tuky po uzení. Pokud se tedy chystáte udit a uvidíte černotu v udírně, rozhodně se vrhněte na čištění. Pokud byste to neudělali, mohlo by se stát, že si maso zkazíte a bude mít nepříjemnou chuť. 

Podobný článek:  Kontejnerové domy - co to je, a proč se vyplatí si jeden postavit?

Čím čistit udírnu?

Je několik možností, čím čistit udírnu. První a velice jednoduchou variantou je vzít kýbl s teplou vodou. Dále do vody dejte trochu běžného čistícího prostředku (clean či něco podobného) a můžete začít čistit. 

Pokud chcete použít osvědčený způsob, který používaly i naše babičky tak postupujte takto:

  • vezměte si hrnec s vodou a přiveďte vodu do bodu varu
  • v bodě varu přisypte krystalickou sodu (3 l vody = 1 balíček sody)
  • sodu rozmíchejte ve vodě
  • díly z udírny vložte do hrnce a nechte chvíli uvnitř, než se dostatečně očistí
  • pokud nějaká ta špína zůstane na dílech, otřete ji houbičkou

V případě, že by ani tak soda nepomohla, vyzkoušejte amoniak. 

KAISERŮV ČISTIČ UDÍRNY
KAISERŮV ČISTIČ UDÍRNY

Přípravky na čištění udírny

Je několik osvědčených čističů, které velmi dobře dokážou odstranit omastek a další nečistoty.

Kaiserův čistič udírny

Pokud nechcete zkoušet, zda staré osvědčené rady pomůžou, jděte na jistotu a kupte Kaiserův čistič udírny. Tento čistič je vhodný na všechny nerezové udírny. Postup je podobný, jako u jiných čističů. Tedy čistič naneste na celou vnitřní část a nechte působit raději 10 minut. Při tom mějte lehce zahřátou udírnu. Poté opláchněte čistou vodou a vytřete do sucha.

Pokud máte pozinkovanou udírnu, tomuto čističi se vyhněte. Není na tento typ udírny vůbec vhodný. U pozinkovaných právě využijete kombinaci vody a sody.

Ostatní čističe

Jinak vhodný je například použít čistič značky Real na trouby – ten je velice účinný. Na menší mastnoty se hodí pak odmašťovač jakékoliv značky.

Čistič udírny Amstutz Mepro Alkasol 30 kg
Čistič udírny Amstutz Mepro Alkasol 30 kg

Další pomůcky pro čištění

Dále se vám jistě bude hodit i rýžák (u toho pozor, z jakého materiálu je udírna) a klasické kuchyňské houbičky. Dále je vhodná také desinfekce a klasické kuchyňské houbičky.

Desinfekce

Pokud jste úspěšně vyčistily vnitřní část od kouře a usazenin, je nutné udírnu vydesinfikovat. Je to z toho důvodu, že se tam dost často vytvoří bakterie. 

Nastříkejte desinfekci dovnitř udírny a nechte minimálně 5 minut působit. Po této době můžete udírnu vypláchnout vodou.

Podobný článek:  Příslušenství zdrojů tepla

Tip na úspěšné vyčištění: pokud Vám ani tak nejde vyčistit vnitřek udírny, zkuste udírnu na chvíli zapnout – cca na 30 stupňů. Věřte, že tím, jak se tuk zahřeje, půjde lépe dolů.

Při čištění určitě dbejte i na správné vyčištění těsnění u dveří, kde se dost často usazují nečistoty. Vhodné je použít například zubní kartáček, který se dostane i do špatně přístupných míst. Nebojte se použít také silikonový sprej, který případně pomůže k lehkému otevírání dveří. Nebude se těsnění přilepovat a ničit.

Ovšem to není úplně vše, co je nutné vyčistit. Předpokladem pro uzení jsou háky, na které se maso pověsí. Tam je čištění o to důležitější, že se háky přímo dotýkají masa. 

Háky se dají snadno vyndat. Vyndejte tedy háky a ponořte je do speciálního čistícího roztoku, který odstraní veškeré usazeniny a zároveň vše desinfikuje. 

Jak často čistit udírnu?

Pokud chcete, aby byla udržena, co nejdelší životnost udírny, čistěte udírnu po každém uzení. V případě, že si moc na čištění nepotrpíte, je vhodné ji čistit 3 – 4 za rok. 

Co dodržet při čištění

  1. vezměte si rukavice (některé přípravky jsou velmi silné a mohou Vám poškodit pokožku)
  2. respirátor (určitě nechcete dýchat chemické prostředky)
  3. na čištění si vyhraďte klidně i půl den
  4. čistěte udírnu nejen zevnitř, ale i zvenku (i generátor kouře, udící komoru, připáleniny kolem ohniště)
  5. nerezovou udírnu nikdy nedrhněte – můžete si jí poškodit (použijte kuchyňskou houbičku) a rýhy zůstanou vidět
  6. udírnu utřete do sucha – zamezíte nánosu prachu

Pokud máte udírnu a chcete ji ochránit od koroze či větví, pořiďte ochranný obal. Čištění výše uvedenými postupy zaručíte, že Vaše udírna se bude krásně lesknout. 

Menu SvětRelaxu.cz