Jistě, upéct si doma lahodný pokrm je zkrátka pohádka. Chcete však aby ty lahodné ryby zapáchaly napříč vaším domem ještě po několik hodin? Nebo, aby byl vzduch neustále cítit po droždí a mouce? Nezoufejte. Známe řešeni! V dnešním článku vám nabídneme pár rad a triků jak se zbavit nepříjemných zápachů po pečení i smažení.
I když větráte jak chcete, zápachu se ne a ne zbavit. A jistě nechcete péct cukroví v troubě, která páchne jako losos. Jistě můžete zvolit chemii, tedy přípravky, které svou až čpavou vůní převoní i rybinu. Pokud ale chcete vyrazit spíše organickou cestou, zkuste následující;
Ryby jsou nejen lahůdka, ale i výborný způsob jak se udržet při zdraví. Obsahují celou řadu zdravých tuků a vitamínů, které jsou pro nás tolik prospěšné. Bohužel od jejich přípravy často lidi odhání právě jejich silný odér. Rybina, jak se jí přezdívá, není nijak příjemná, a co hůř, drží se v místnosti, na šatech i na kůži jako přišitá. Se zápachem se pak pojí konkrétní druh ryby, její příprava a podobně. Na pomoc vám však přichází těchto pár snadných triků!
Rybina je tak silná, že jim opravdu převoní jedině jiná vůně. Možnost je tedy po dopečení ryb v místnosti zažehnout vonnou tyčinku, aromalampu nebo pomerančovou kůru propíchanou hřebíčkem, položenou na topení.
Další možností, je provézt převonění v troubě. Po dopečení, vložte do ještě rozpálené trouby pečící papír. Po něm rozprostřete cukr či skořici, a pečte na hodinu na 200 °C.
Při pečení určitě nezapomeňte otevřít všechna okna. Naopak dveře do kuchyně raději ponechte zavřené, aby se zápach nešířil.
Veškeré nádobí, které přišlo jakkoliv do styku s rybou pečlivě umyjte. Pokud se vám ale zápach nedaří eliminovat, vyzkoušejte citronovou šťávu, kterou můžete nádobí dodatečně potřít. Chvíli vyčkejte, a pak omyjte vodou.
Samozřejmě, že pokud se pach drží porcelánu, bude se držet i vás. Ideálně si proto vydezinfikujte ruce ihned po kontaktu s rybou. Čím déle s tím budete čekat, tím složitější bude dostat zápach pryč.
Tvrdit, ať otevřete okna a zavřeme dveře je jako psát návod na obsluhu trouby a začít slovy:„zapněte troubu.“ Přesto, že tím chybu neuděláte, a spíše to doporučujeme, zde nabízíme jinam řešení.
Pachy v kuchyni pachy mohou být různé. Stejně tak se s nimi můžete i různě vypořádat. Zde je tedy pár tipů a babských rad, jak na konkrétní zápachy!
Co je ještě horší než rybina? Konstantní zápach ze smažení. I vynikající pokrmy jako langoše, hranolky nebo bramboráky, jsou vykoupeny nepříjemným zápachem. Pokud tedy ani vy nestojíte o to, aby váš domov zapáchal jako KFC, dodržujte těchto pár rad.
Při smažení se zápachu jednoduše vyhnete tím, že jej přebijete bílým octem. Ten přiveďte k varu na cca 5 minut. Ocet sice nevoní úplně nejlépe, je však tak silný, že bude smažený smrad do minuty pryč. Nadále si pak od zápachu octa pomůžete třeba vonnými esencemi, svíčkami apod.
Pokud se chcete zápachům vyhnout obloukem a v podobě spotřebiče, doporučujeme vám následující část článku, kde se zaměříme na pojmy katalytického a samo čištění v troubách.
Pokud si už delší dobu chcete pořídit novou troubu, berte toto jako znamení. Výbornou investicí se vám totiž stane koupě trouby se samočistící funkcí. Tyto trouby totiž navždy odhodí otázku, co se zápachem po pečení, pryč. Právě ony nabízejí možnost tzv. katalytického a pyrolitického čistění trouby.
Katalytické čistění, ačkoliv zní jako ze sci-fi, je jednoduchý proces čištění, kterým se trouby udržují v kondici. Jedná se o vložku přítomnou v multifunkčních troubách. To právě kvůli námi popisovaným problémům při pečení, kdy se zbytky usazují na dně trouby. Katalytické stěny mastnotu drží co nejdál od povrchu. A to tak, že se na ně nemůže olej přilnout, a vy jej můžete snadno setřít hadříkem. Nečistoty se tak jednoduše vypálí ze stěn. Jakmile totiž trouba přesáhne teplotu 85 °C, vložka se sama od sebe aplikuje, a proces proběhne bez nutnosti vaší asistence.
Katalytické panely mají životnost asi 4-5 let. Poté je nutná výměna. Ideálně jej provádějte 1x do měsíce.
Pyrolýza je proces čištění. Vnitřní prostor trouby se zahřeje na extrémně vysokou teplotu (až 500 °C ). Tak se z trouby vypálí všechny přebytečné tuky, nečistoty a usazeniny. Na dně trouby poté zůstane jej popel, který postačí setřít hadříkem. Dle míry zašpinění je i možné využít různá nastavení (záleží, zda tuto možnost trouba nabízí). Ideálně jí provádějte jednou do měsíce. I při pyrolýze vyndejte z trouby všechny rošty a podpěry. Musí být zcela prázdná.
Na závěr si ještě dáme poslední tip. Tyto trouby disponují možností programu EcoClean. Do ní se vloží pekáč naplněný cca půl litrem vody. Trouba se při spuštění programu zahřeje a voda se začne vypařovat. Vzniklá pára pak ničí nečistoty a mastnotu. Upozorňujeme však, že se tak nečistoty neodstraní, nýbrž se jakoby odmočí, čímž změknou a půjdou snadno dolů. Nadále je můžete odstranit hadříkem.
Jak vidíte, zápach se dá eliminovat různě. A to bez chemie nebo drahých přípravků. Přejeme hodně štěstí při pečení i smažení, a snad vám článek pomohl.